Hur mycket och ofta ska jag vattna min häck?

 • Denna fråga är mycket vanlig hos oss och det går inte att ge ett helt korrekt svar, då växterna kan ta olika anspråk på hur mycket vatten de behöver beroende på klimat, växtplats, vind m.m.

  En tumregel är att växterna behöver cirka 25% av sitt rotsystems volym varje dag under växtsäsong.

  Vattna regelbundet hela första växtsäsongen så att rötterna växer till sig och plantorna etableras. Känn på jorden i marken genom att ta en handspade och gräv ned ett par decimeter och känn efter med handen.

  Om det är torrt så behövs det mer bevattning - om det är fuktigt så ligger du på en bra frekvens, men om det är vattensamling så ska du avvakta så att vattnet kan dräneras undan då växterna generellt inte alls trivs med att stå i väta.

  Ett tips är att installera ett droppbevattningssystem som hjälper dig att sköta bevattningen kontinuerligt och på ett tidsbesparande sätt. Det är bra om du även stöttar för hand någon eller några gånger i veckan vid behov vid t.ex. mycket sol och värme. Kör gärna då en hård stråle så att vattnet kan tränga ner rejält i marken, då det torkar upp så pass fort på ytan.

  Bra att tänka på är att om du har en barrhäck som t.ex. Thuja eller Gran, är att barrväxter dricker konstant och svettas ut vattnet genom barren.

  Vattna dem så länge det inte finns tjäle i marken, så att de inte försöker dricka vatten på vårvintern när tjälen är kvar och därmed drabbas av “Tjältorka” vilket kan resultera att växterna dör.

 • Fick du svar på din fråga?

    

  Lämna feedback